דו"ח DBI
מה זה BDI, על מה הוא משפיע, ואיך ניתן לשפר אותו לצורך קבלת הלוואה או משכנתא
לחצו להזמנת דוח BDI
BDI (Business data Israel) היא לשכת האשראי בישראל, שתפקידה לספק לבנקים ולספקי אשראי חוץ בנקאיים כמו חברות אשראי לדוגמה, אינפורמציה פיננסית של אנשים פרטיים לצורך הערכת סיכונים למתן אשראי והלוואות.
הפנייה ל- BDI נעשית כאשר אדם פרטי מבקש מהמערכת הבנקאית או כל ספק אשראי אחר הלוואה, כולל משכנתא חדשה או מיחזור משכנתא קיימת. רכישת המידע הפיננסי מחברת BDI מאפשרת לנותני האשראי לבחון את מידת הסיכון של ההלוואה ולהחליט האם לאשר או לדחות את הבקשה.
ספקי האשראי רוכשים למעשה 3 מוצרים לצורך הערכת הסיכון של ההלוואה:
1. חיווי אשראי – המלצה מטעם BDI לאישור או לדחיית הבקשה להלוואה. חיווי אשראי חיובי עשוי להוביל לתשובה חיובית ולמתן ההלוואה ללקוח, אך חיווי אשראי שלישי יוביל לסירוב.
2. דירוג אשראי – מוסר התשלומים של הלווה נבחן ומדורג בציון פיננסי, המכונה דירוג אשראי. טווח הדירוג נע בין 300 ל- 850, והוא אחד הפרמטרים המשפיעים ביותר על ההחלטה האם לאשר או לדחות את הבקשה.
3. דוח ריכוז נתונים – דוח שמקור הנתונים בו ממאגר נתוני האשראי של בנק ישראל, ובו מרוכזים נתוני אשראי של הלווה מ- 3 השנים האחרונות.
להזמנת הדו"ח
מה זה BDI שלילי ואיך הוא משפיע על הלקוח?
המונח מתייחס ללקוח עם נתוני אשראי שליליים, שמעידים בדרך כלל על מצב פיננסי או על מוסר תשלומים שאינם מתיר לו לקבל את ההלוואה.
BDI שלילי הוא בגדר נורה אדומה שמקשה על התנהלות בנקאית תקינה, ועלולה ליצור קשיים רבים כמו הקטנת מסגרת העו"ש ל- 0 ש"ח, אי יכולת לקבל הלוואות, סירוב למשכנתאות ואפילו להנפקת פנקסי צ'קים וכרטיס אשראי ועוד.
BDI שלילי לא מלווה את האדם לכל חייו, והוא מתחדש כל 3 שנים. אולם במהלך השנים הללו ניתן לשפר אותו על ידי פנייה לגורם המדווח על המידע השלילי לצורך הסרתו, תעודת הפטר מטעם הוצאה לפועל ועוד. כמו כן, אף על פי שזה הליך מורכב מאוד, לקיחת הלוואה יכולה לשפר את ה- BDI. לשם כך מומלץ להיעזר ביועץ פיננסי או יועץ משכנתאות פרטי שאינו מהמערכת הבנקאית.
כיצד ניתן להזמין דוח ריכוז נתונים, והאם הוא עדיף על דוח מטעם BDI?
כאמור לעיל, דוח ריכוז נתונים מכיל את היסטוריית האשראי של הלווה. כל אחד רשאי להזמין אותו. השירות הזה ניתן ללא עלות פעם בשנה.
דוח BDI מרכז את הנתונים של דוח האשראי ומציג אותם באופן יעיל ופשוט לסריקה, כך שניתן לקבל תמונה ברורה של מצב האשראי.
דוח BDI מכיל פרמטרים שונים, ביניהם הוצאה לפועל, חדלות פירעון, כונס נכסים, החזרי צ'קים, הליכים משפטיים, פיגור בתשלומים, הוראות קבע שלא כובדו ועוד.
