משכנתא לרכישת דירה
לקיחת משכנתא היא אחת ההחלטות הגדולות בחייו של כל אדם,
ברוב המקרים לקיחת משכנתא כוללת התחייבות לבנק לתקופה ארוכת טווח ועלויות החזר לא קטנה.
רבים נוטים לחשוב שלוקחים משכנתא רק לצורך רכישת דירה. אולם, משכנתא היא הלוואה מאוד גדולה, שאנשים לוקחים למטרות שונות. להבדיל מהלוואות אחרות, את המשכנתא פורסים להרבה שנים, בדרך כלל מדובר ב- 15, 20 ואפילו 30 שנה, עם ריביות נמוכות יותר ותמהיל שמאפשר החזרים במסלולים שונים.
קיימים סוגים שונים של משכנתאות, כמו משכנתא הפוכה, משכנתא מסחרית, משכנתא לכל מטרה ועוד. כאשר מעוניינים לרכוש נכס, מדברים על "משכנתא לרכישת דירה".
רוצים לקחת משכנתא לרכישת דירה? הגיעו מוכנים!
חשוב מאוד שהלווים יכירו את כל מרכיבי תמהיל המשכנתא ואת הפרמטרים שעשויים להשפיע על גובה ההלוואה וההחזרים, ויבחנו כיצד הם משתלבים עם נסיבות חייהם, גובה ההכנסות וההוצאות ונתונים משתנים.
בלקיחת משכנתא לרכישת דירה חשוב לבחון גם את סטטוס הלווים, וכיצד הוא עשוי להשתנות לאורך השנים, זאת על מנת שיתאפשר לבנות תמהיל נכון, שבו הלווים יוכלו לעמוד לאורך זמן, מבלי שירגישו שהחזרי ההלוואה גדולים מידי, ובמקביל, שיוכלו לסגור אותה בפרק הזמן הקצר ביותר ולשלם פחות.
לא מעט אנשים פונים לבנק לצורך לקיחת משכנתא לרכישת דירה מבלי להיות מוכנים לתהליך או ללא ידע בסיסי במונחים השונים או באופנים שהוא עלול להשפיע על חייהם בטווח הארוך, מה שמוביל לכך שהם משלמים יותר או שלוקחים תמהיל שאינו מתאים להם בצורה אופטימלית ומקשה עליהם לעמוד בהחזרים לאורך זמן.
מה הבנק בודק לפני שהוא מעניק אישור עקרוני למשכנתא לרכישת דירה?
לפני שמגיעים לפגישה עם הפקידים בבנקים השונים, יש להכין מסמכים שונים, שכוללים נתוני הכנסות, תדפיסי בנק מחשבונות העו"ש, מפרט הלוואות וכדומה. זאת מכיוון, שהבנק רוצה לבחון את היציבות של הלווים מבחינה תעסוקתית ומבחינה כלכלי.
בין הפרמטרים שהבנק בוחן נמנים:
– יציבות ההכנסות של הלווים וגובה ההכנסות.
– היסטוריית אשראי.
– הון עצמי לצורך לקיחת ההלוואה.
מהו אישור עקרוני?
לצורך קבלת משכנתא, הלווים נדרשים להציג נתונים אודות הנכס שהם מעוניינים לרכוש. הבנק מצידו, רוצה לבחון שהנכס בטוח להשקעה ושללווים יש הון עצמי מספק לקבלת ההלוואה.
לצורך העניין הבנק דורש מהלווים להעביר חוזה רכישה, רישום הערת אזהרה לטובת מבקשי ההלוואה בטאבו, דיווח לרשות המיסים, ביצוע ייפוי כוח נוטריוני ושמאות מטעם הבנק, שמטרתה להעריך את שווי הנכס.
מה גובה המימון שהבנק נותן?
הבנק מעניק מימון שיעמוד על מקסימום 75% וזה נקבע לפי רגולציית בנק ישראל שלא מאפשר לבנקים לתת מימון גבוהה יותר גם אם ירצו. אולם, במקרים מסוימים ניתן לבחון משכנתא שהיא חוץ בנקאית ושם ניתן לקבל אחוזי מימון גבוהים יותר שיכולים להגיע גם ל 80% ו 90% מימון.
